Calculatoarele care merg greoi sau se blocheaza din pricina tab-urilor prea multe deschise ar putea ajunge de domeniul trecutului gratie browserului Vivaldi, din ce in ce mai apreciat in comunitatea IT. Softul poarta amprenta lui Jon von Tetzchner, fostul CEO al Opera, care a parasit compania destul de vulcanic in 2011.

In prezent este disponibila cea de-a treia versiune developer preview. "Ne propunem sa facem un browser (...) pentru oameni care petrec mult timp online", a declarat Tetzchner pentru ZDNet.com.

Cei de la Vivaldi insista pe ideea ca softul lor le este destinat celor care utilizeaza intensiv internetul. El nu este pentru toata lumea si nu isi propune sa fie instalat pe mai mult de 10% din calculatoare de pe glob, cel putin pentru moment. O greseala mare pe care o fac companiile concurente este sa creeze softuri care sa isi propuna sa faca de toate pentru toata lumea, spune directorul de la Vivaldi.

In prezent, prentru browser lucreaza 30 de oameni, localizati in Norvegia, Islanda si SUA. Tetzchner spune ca si-a dorit sa construiasca un soft pentru el si pentru prietenii lui, iar investitia e facuta din fonduri proprii.

Dupa plecarea lui de la carma Opera, au inceput problemele pentru aceasta companie, iar fanii n-au mai fost prea incantati de versiunile urmatoare ale produsului.

Potrivit datelor netmarketshare.com pe luna mai 2015, cel mai folosit browser pe sistemele desktop este Internet Explorer, care se lauda cu peste 55 la suta din piata la nivel global. Urmeaza Google Chrome cu 26% si Mozilla Firefox cu mai putin de 12%. Opera are un procent.

Pe dispozitivele mobile conduce Safari cu aproape 40%, urmat de Chrome cu 31%, de Android browser cu 15% si de Opera Mini cu 8,5%, potrivit datelor netmarketshare.com pe luna mai.