Utilizatorii din Romania au risc mediu de a deveni victime ale unui atac cibernetic, potrivit raportului Kaspersky Security Bulletin Statistici generale pe 2015 dat publicitatii. 23,4% dintre utilizatorii din tara noastra au fost virusati in acest an.

Topul tarilor in care utilizatorii au cel mai mare risc de infectare online este condus de Rusia cu 48,9%. Urmeaza Kazakhstan cu 46,27% si Azerbaidjan cu 43,23%. Moldova este pe locul 15, cu 33,28%.

Potrivit aceluiasi raport, ar trebui sa avem mai mare grija cu platile facute cu smartphone-ul. Pentru prima data, amenintarile bancare pentru dispozitive mobile se claseaza in Top 10 programe malware concepute pentru a fura bani.

Doua familli de troieni – Faketoken si Marcher – au fost incluse in Top 10 troieni bancari.

Marcher fura date de plata de pe dispozitive cu Android. El urmareste lansarea a doua aplicatii: cea de mobile banking a unei banci europene si Google Play. Daca utilizatorul deschide aplicatia bancara sau Google Play, Marcher afiseaza o fereastra falsa si cere informatii despre cardul de credit, care ajung apoi la infractori.

Reprezentantii familiei Faketoken lucreaza in parteneriat cu troieni pentru computer: utilizatorul este indemnat sa instaleze o aplicatie pe smartphone. In realitate un troian, aplicatia intercepteaza codul unic de confirmare (mTAN).

Pe baza tendintelor actuale, putem afirma ca anul viitor, programele malware pentru mobile banking vor avea o cota si mai mare”, spune Yury Namestnikov, Senior Security Researcher la Global Research and Analysis Team, Kaspersky Lab.

In 2015, atacurile ransomware s-au extins pe noi platforme. Un atac din sase (17%) se face acum pe un dispozitiv Android, la nici un an dupa ce platforma a fost vizata pentru prima data.

Raportul mai arata ca infractorii cibernetici au lansat adesea in 2015 atacuri malware prin distributia agresiva de anunturi publicitare. Anul acesta, publicitatea a reprezentat 12 dintre primele 20 de amenintari online. Programele de advertising au fost inregistrate pe 26,1% dintre computerele utilizatorilor individuali. 

Solutiile Kaspersky Lab au blocat aproape doua milioane (1.966.324) de tentative de a lansa programe malware capabile sa fure bani prin online banking, de pe computere. Asta inseamna o crestere cu 2,8% fata de 2014 (1.910.520).