News Flash:

Prezenta bacteriei E.coli in alimente, detectata cu ajutorul unui nou senzor laser fara contact

31 Martie 2016
1164 Vizualizari | 0 Comentarii
Venind in sprijinul unei mai bune verificari a calitatii alimentelor, un grup de cercetatori sud-coreeni au creat un dispozitiv de analiza care foloseste tehnologie laser pentru a detecta prezenta bacteriilor pe alimentele depozitate, indicand nivelul de contaminare fara a fi necesar contactul direct sau prelevarea de mostre pentru teste de laborator.
 
Testat si de cercetatorii institutului american MIT, dispozitivul include un senzor optic care analizeaza schimbarile aparute in refractia luminii emisa de o dioda laser, indicand prezenta sau absenta bacteriilor vii la suprafata alimentului verificat.

Folosind senzorul cu rata de esantionare la 30Hz, cercetatorii au putut deosebi cu usurinta carnea contaminata de cea proaspata, insa nu au reusit diferentierea precisa a tulpinilor de bacterii.

Chiar daca nu poate diferentia bacteriile comune de cele cu adevarat periculoase, capabile sa produca intoxicatii grave prin eliberarea de toxine care raman si dupa prepararea termica a alimentului respectiv, dispozitivul este foarte folositor pentru evaluarea starii de prospetime a alimentelor.

Aflat inca la stadiu de prototip, noul dispozitiv de masura este ieftin si usor de folosit, incat ar putea fi adaptat in detectoare portabile si chiar integrat cu aparate electrocasnice pentru uz casnic -  frigidere, cuptoare cu microunde, etc.

cercetatori laser alimentele teste laborator mit senzor optic
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - IT.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1630 (s) | 35 queries | Mysql time :0.018179 (s)