Apple s-a confruntat in trimestrul patru din 2015 cu primul declin al vanzarilor de smartphone-uri, in timp ce livrarile globale de smartphone-uri au inregistrat cel mai lent ritm de crestere din 2008, potrivit unui raport publicat de firma de cercetare de piata Gartner.

Apple a vandut in ultimele trei luni ale anului trecut 71,53 milioane de iPhone-uri, in scadere cu 4,4% fata de perioada similara din 2014, in timp ce cota de piata a companiei americane a scazut de la 20,4% la 17,7%.

"Lansarea modelelor de telefoane mobile inteligente low-cost pe pietele emergente si cererea solida pentru modele premium pe pietele dezvoltate au fost factorii care au determinat cresterea vanzarilor. Politica agresiva de preturi a brandurilor locale si a celor din China pe pietele emergente au ajutat consumatorii sa-si achizitioneze mai rapid smartphone-uri la preturi convenabile", a apreciat Anshul Gupta, director de cercetare la Gartner. In trimestrul patru din 2015, vanzarile globale de smartphone-uri au inregistrat o crestere de 9,7%, cel mai lent ritm de crestere din ultimii opt ani.

Vanzarile companiei sud-coreene Samsung au urcat cu 14% in perioada octombrie - decembrie 2015, la 83,44 milioane de telefoane mobile inteligente, in timp ce grupul chinez Huawei a raportat un avans de 53%, la 32,12 milioane de unitati, cea mai buna performanta anuala Chiar daca Samsung ramane cel mai mare producator de smartphone-uri, se confrunta cu dificultati si va trebui sa introduca noi modele premium care sa concureze cu iPhone-urile, avertizeaza Gartner.

Potrivit datelor Gartner, anul trecut au fost vandute pe plan global 1,4 miliarde de smartphone-uri, in crestere cu 14,4% comparativ cu anul trecut. Apple a livrat anul trecut 225,9 milioane de iPhone-uri, ajungand la o cota de piata de aproape 16%, in timp ce Huawei a vandut 104 milioane de smartphone-uri, un avans de 53% fata de 2014. Cota de piata a Samsung a scazut la 22,5% anul trecut, cand grupul sud-coreean a livrat 320,2 milioane de telefoane mobile inteligente.