National

Baciu critica bugetul

Publicat: 22 mart. 2001
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Baciu critica bugetul
14

In campania electorala pentru alegerile generale din noiembrie 2000, Partidul Democratiei Sociale din Romania facea promisiuni care de care mai frumoase. Desi anumiti oameni politici, din partea cealalta a baricadei, evident, atrageau atentia ca numai pentru a pune in practica oferta electorala a PDSR mai era nevoie de inca un buget, pedeseristii continuau sa promita ieftinirea utilitatilor publice, anularea datoriilor de la intretinere, micsorarea TVA la principalele produse agroalimentare etc.
Odata preluata puterea, planurile PDSR s-au schimbat radical. Bineinteles, nu s-au mai gasit bani pentru nici una din promisiunile electorale. Mesajul populist a fost inlocuit cu altul, mult mai aburitor, iar bugetul (care este inca in stadiul de proiect) s-a inrosit de rusine cand a vazut cat este de mic.
Acum, fosta putere isi rade in barba si critica de zor politica financiara a Partidului Democratiei Sociale din Romania.
„Guvernul a promis, la investire, in decembrie anul trecut, ca, spre deosebire de anii anteriori, proiectul Legii bugetului de stat pe anul in curs va ajunge in Parlament inaintea de jumatatea lunii martie. Suntem in 21 martie si se pare ca mai avem de asteptat pana ce acest proiect, dorit de intreaga tara, sa ajunga la noi”, a declarat deputatul democrat de Iasi, Mihai Baciu.
Parlamentarul iesean s-a aratat nedumerit si de „amnezia” Cabinetului Nastase, care, desi promitea la inceputul mandatului ca alcatuirea bugetului se va face dupa o noua filosofie, astfel incat domeniile cele mai importante ale vietii noastre economice si sociale sa scape de austeritatea care le slabeste de mai multi ani, a uitat foarte repede vorbele de atunci.
„Din nefericire, proiectul de buget se naste in dureri si, mai mult decat atat, in ultimul timp, responsabilii din Guvern in frunte cu primul-ministru vorbesc tot mai des de un buget de austeritate, despre reduceri dureroase de personal, despre un deficit bugetar tot mai rebel, care nu vrea sa asculte deloc de promisiunile facute de guvernanti in campania electorala”, a spus Baciu.
Democratul s-a mai referit si la pericolul reprezentat de unele masuri disperate ale Cabinetului, luate in scopul sporirii resurselor bugetare si al incadrarii in deficitul convenit cu organismele internationale, masuri care incalca legile in vigoare si atenteaza la siguranta zilei de maine pentru largi categorii sociale. O astfel de masura a fost considerata OUG din 26 februarie 2001, care da o grava lovitura invatamantului de stat.
Catalin ONOFREI

Adauga un comentariu