Eveniment-Social

Femeia manager, intre viata profesionala si cea particulara

Publicat: 08 mart. 2001
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Femeia manager intre viata profesionala si cea particulara
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:20701;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Programul de lucru incarcat „mananca” din rolul de sotie si mama al femeii conducator •Mediul economic dificil constituie un principal dezavantaj al femeilor care au functia de manager

In aceasta perioada, greu incercata din punct de vedere economic, viata a devenit tot mai complicata pentru fiecare roman. Insa, cei care au pus bazele unei afaceri sau detin diferite functii de conducere trebuie sa faca fata zilnic nenumaratelor disfunctionalitati legislative precum si resurselor financiare care, in majoritatea cazurilor, sunt mai mult decat limitate. In momentul in care la carma diferitelor firme sau institutii se afla o femeie, situatia devine mult mai complicata. Aceasta se vede in postura de a face fata atat sarcinilor de ordin profesional cat si celor personale, care sunt la fel de solicitante. Femeia manager trebuie sa faca fata atat rolului de mama si sotie, dar si celui de conducator al unui anumit numar de angajati, care, la randul lor, au propriile obligatii. In cele mai multe cazuri, femeile aflate in astfel de situatii renunta intr-o anumita proportie la viata personala pentru a raspunde cu succes solicitarilor de ordin profesional. Femeia manager prefera sa distribuie o parte din raspunderile sale personale celorlalti membri ai familiei pentru a putea acorda o mai mare atentie afacerii. Cu toate aceste impedimente, majoritatea femeilor manager sunt de parere ca raspund mult mai bine cerintelor functiei pe care o ocupa decat un barbat si, prin urmare, aceasta competitie nu face decat sa le stimuleze.

Manager acasa si la serviciu

Astfel, presedintele societatii Igiena Socom, Angela Tiron, nu ezita sa afirme ca, de cele mai multe ori, extinde functia de manager si in familie. „Problemele sunt la fel de complexe si la societate si in familie. Femeia este, in general, obisnuita cu greutatile, aspect care o ajuta in mod deosebit in functia de conducere pe care o are. In general, barbatii sunt mai distanti si nu acorda aceeasi atentie problemelor cu care se confrunta si salariatii”. Angela Tiron considera ca viata profesionala si cea particulara constituie doua compartimente foarte clare, care se intrepatrund de multe ori. „Activitatea de presedinte presupune un program foarte incarcat, caruia trebuie sa-i fac fata. Chiar daca in momentul in care ajung acasa sunt epuizata, trebuie sa iau in primire atributiile de sotie si de mama. Singura multumire este aceea ca familia ma ajuta enorm, iar copiii au trecut deja de varsta la care atentia acordata lor trebuie sa fie majora”.
De asemenea, presedintele societatii Igiena Socom este de parere ca o femeie poate stabili o relatie mult mai stransa cu angajatii decat un barbat, deoarece poate acorda o mai mare atentie problemelor acestora. „Avand in vedere faptul ca domeniul de activitate al Igienei Socom se adreseaza in general femeilor, o mare parte din angajati sunt tot de sex feminin. De cele mai multe ori, in discutiile cu salariatele plecam de la subiecte de natura profesionala si ajungem tot la teme personale. In aceste conditii, suntem practic ca intr-o familie si am incercat sa nu pun o bariera intre mine ca presedinte si angajati”, a mai precizat presedinta societatii Igiena Socom.
De altfel, cea mai grea situatie in care este pusa o femeie manager, in opinia Angelei Tiron, este aceea de a face fata cheltuielilor atunci cand banii avuti la dispozitie sunt foarte putini. „Cu bani putini trebuie sa facem foarte multe. Ne aflam intr-un cerc vicios din care nu stiu cum vom putea iesi. Eu ma aflu de unsprezece ani in functie de conducere si am fost martora la toate fazele economiei de piata”.
Aceasta spune ca situatia economica precara a societatii este vizibila si in faptul ca femeile apeleaza foarte rar la saloanele de coafura. „Inainte, in zilele de 1 si 8 martie, angajatele Igiena Socom nu puteau face fata numarului mare de solicitari, insa acum clientela este infima. Femeia trebuie sa faca acum mari sacrificii pentru a putea merge la un salon de coafura”.

Fiecare trebuie se fie potrivit la locul de munca

De asemenea, situatia nu este cu mult mai diferita nici in cazul proprietarului firmei Decora, Doina Filipescu. Aceasta, ca orice proprietar de firma particulara, trebuie sa vegheze cu multa atentie asupra partii economice si, implicit, a vietii profesionale. „Este din ce in ce mai greu deoarece traim intr-o perioada tot mai dificila din punct de vedere economic. De altfel, inflatia si instabilitatea legislativa efecteaza foarte mult activitatea firmei. Pentru a face fata tuturor cerintelor trebuie sa depun o munca titanica, iar efortul, in cele mai multe cazuri, se concretizeaza in 14 ore de activitate zilnica”, a afirmat proprietara magazinului Decora.
De altfel, Doina Filipescu considera ca problema referitoare la „barbatul manager mai potrivit decat femeia manager” este pusa in mod fals. „Fiecare trebuie sa fie potrivit la locul sau de munca. Avem niste aptitudini si un comportament mai mult sau mai putin adecvat pentru desfasurarea unei anumite activitati”.
In aceste conditii, Doina Filipescu asteapta de la ziua de 8 Martie doar liniste sufleteasca si putere pentru a putea face fata tuturor cerintelor.

Sacrificarea familiei pentru munca de manager

Desi Elena Strugaru, director economic la Banc Post, „tine fraiele” intr-un domeniu destinat barbatilor, aceasta considera ca o femeie il poate concura foarte bine pe un barbat care detine aceeasi functie. „Femeile sunt mult mai prudente decat barbatii si mai indreptate spre consultarea colectiva. De asemenea, femeia manager are o mai mare disponibilitate spre ascultarea problemelor angajatilor si chiar acordarea unor sfaturi”.
De altfel, Elena Strugaru constientizeaza faptul ca indeplinirea rolului de director intr-o banca presupune practic sacrificarea familiei. „De cele mai multe ori stau aproape trei sferturi de zi la banca, in detrimentul orelor petrecute cu familia. Insa, in aceasta perioada, in care economia este atat de zbuciumata, nu este practic alta posibilitate de a fi atat manager cat si familist”, a mai precizat directorul economic al Banc Post, Elena Strugaru.

Manageriatul implica renuntarea la bucuriile vietii

Nanette Pirvu, de la casa de moda Nanette, s-a obisnuit deja cu situatia ca fiecare persoana care doreste sa reuseasca in afaceri trebuie sa renunte la multe din bucuriile vietii. „Toti cei care conduc o afacere s-au resemnat. Este un risc pe care majoritatea managerilor si l-au asumat inca din momentul pornirii la un astfel de drum. Chiar daca viata este scurta, am renuntat la putinele bucurii pe care mi le-ar fi pus la dispozitie. Desi, de cele mai multe ori, imi vad baiatul de zece ani doar noaptea, voi continua sa desfasor aceasta activitate”, a declarat Nanette Pirvu.
De altfel, de 8 Martie, designerul casei Nanette nu-si doreste decat reusita lansarii colectiei primavara-vara 2001, care va avea loc tocmai in aceasta zi destinata sarbatoririi femeilor.

Femeia manager, puternica si apreciata

Pentru Daniela Moussaoui, profesia de manager a firmei de paza si protectie GSD o face sa fie mai puternica, foarte apreciata si chiar invidiata de o mare parte din femei, chiar daca, din modestie, nu recunoaste acest fapt. „Se poate sa fiu si invidiata, dar sunt convinsa ca persoanele care o fac, in acelasi timp ma si apreciaza, intr-un colt din sufletul lor. Multe mi-au spus ca ar vrea sa fie la fel de puternice si independente ca mine, dar, din pacate, depind ori de familie, ori de sot sau, pur si simplu, nu au curaj”. Sfatul Danielei Moussaoui pentru femei este sa aiba incredere in ele, sa incerce sa realizeze si singure unele scopuri propuse fara sa ceara ajutorul la fiecare pas, sa-si mascheze timiditatea sau chiar vulnerabilitatea. „Sunt multe femei capabile de realizari marete, dar nu au suficient curaj”.
Desi este managerul uneia dintre cele mai importante firme de paza si protectie din Iasi, Daniela Moussaoui se considera o femeie normala, cu defecte si calitati. „Sunt o femeie naturala, simpla, modesta. In general, in viata am fost obligata sa raspund mecanic la orice. Lumea care nu ma cunoaste personal crede ca sunt dura sau chiar inflexibila. Nu este deloc asa. Eu ma simt bine in pielea mea, iar daca nu as fi fost o fire puternica nu rezistam in acest domeniu rezervat exclusiv barbatilor. Dar asta nu inseamna ca duc lipsa de sensibilitate, flexibilitate, feminitate”.
In ceea ce priveste realatia sa cu concurenta, Daniela Moussaoui precizeaza ca unii o apreciaza la scena deschisa, altii incearca sa o evite, iar o alta categorie ar devora-o, pur si simplu. „Orgoliul masculin este atat de variat, incat nu ne mai mira nici o schimbare de situatie in lumea asta. De exemplu, cu cateva luni in urma am incheiat un contract de paza cu o firma puternica, ravnita si curtata de toate societatile de paza din tara. xColegiix mei de breasla din Iasi au reactionat total diferit atunci cand au auzit ca firma GSD va asigura paza acelui obiectiv. Unii m-au felicitat sincer, altii nu ma mai saluta de atunci, iar cativa au incercat prin diferite mijloace caraghioase sa-mi sufle contractul. Spectacolul a fost in acelasi timp si penibil si amuzant”.
Daniela Moussaoui ar fi tentata si de lumea modei, insa considera ca sansele sale sunt inexistente. Cu toate acestea, afirma cu sinceritate ca „imi cumpar haine de oriunde. De exemplu, asociez o bluza Steillman cu un pantalon de bazar si constat ca da foarte bine. Tin la eticheta doar in ceea ce priveste lenjeria intima. Cu cat este mai de calitate cu atat ma simt mai stapana pe mine. Nu am gasit niciodata explicatia dar sfatuiesc si alte femei sa tina la acest amanunt in mod special si vor constata ca sunt mai sigure pe ele si chiar mai curajoase”.
Cornelia LAZARESCU

Adauga un comentariu