News Flash:

Colorantul minune al lui Danone

20 Februarie 2014
4768 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6590 RON (0.0000)
USD: 4.0854 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti

Multi il mananca, multi il apreciaza, insa putini stiu ce contine.

Ca foarte multe alte mancaruri pe care le consumam, iaurtul Casa Buna de la Danone, pe langa laptele praf, emulgatori, contine si….“fructe”…in poze, pentru ca in realitate contine doar colorant natural, scrie dr-gheorghe-mencinicopschi.blogspot.ro.

Pentru a nu speria consumatorii, producatorul Danone s-a gandit sa inlocuiasca denumirea standard E120 cu numele real Cosenila.

Cosenila este de fapt o specie de gandaci din familia Dactylopius coccus (sau Coccus cacti) ce traiesc in Mexic, Peru pe anumite specii de cactusi. Din acesti gandaci se extrage un colorant rosu aprins, ce apoi este transformat in cosenila, carmin sau acid carminic.

Carmin – colorant produs din pulberea obtinuta prin zdrobirea femelei unei insecte numite: cosenila (coccus cacti) originara din Mexic sau din ouale (gogosi de cosenila) acesteia; a fost folosit de secole ca un colorant natural in tesatorii; in prezent este folosit si in alimentatie, in industria carnii, sau in patiserie. Este de un galben-portocaliu, in special rosu, mov sau roz. Se mai obtine si din planta numita carmaz (phytolacca decandra).

Problema este ca unii oameni sunt extrem de alergici la acidul carminic pe care il contine colorantul. Acest lucru a fost remarcat in 1998 in urma unor plangeri ale pasagerilor care consumau produse alimentare continand carmin, servite in timpul calatoriilor cu avionul.

FDA a cerut rapoarte asupra acestui “colorant adaugat“, in urma plangerilor consumatorilor de produse care contin carmin. FDA a incercat sa interzica acest produs dar CSPIS a replicat ca acest colorant este benefic pentru cei care sunt la o dieta ori pentru cei care au un regim de viata deosebit, cum ar fi: musulmanii, evreii sau vegetarienii.

In prezent carminul este ascuns sub denumiri gen “culoare adaugata” sau “colorant artificial“. Prin lege, producatorii sunt nevoiti sa tipareasca pe ambalaj daca produsul contine carmin de provenienta naturala (din cosenila) sau obtinut pe cale sintetica; din pacate multi producatori scriu doar: “contine carmin” (la carne tocata, jeleuri, prajituri s.a.). Atat FDA cat si CSPIS declara ca nu vor elimina total folosirea carminului pana nu se aduc dovezi clare ca reactiile alergice de care se plang consumatorii sunt produse de acest colorant.

Daca veti constata ca in urma consumului de produse alimentare care contin carmin apar reactii alergice, adresati-va medicului pentru un diagnostic corect.

Citeste mai departe pe Financiarul.ro

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

colorant natural danone cosenila gandaci acid carminic carmin
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - IT.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1564 (s) | 24 queries | Mysql time :0.016757 (s)