News Flash:

Cercetatorii japonezi au descoperit un nou element chimic: 113

1 Octombrie 2012
2389 Vizualizari | 0 Comentarii

Cercetatorii japonezi au anuntat ca au reusit sa creeze un nou element chimic, numit Ununtrium, scrie Business Insider.

Niponii au reusit sa creeze noul element, care nu apare in forma naturala pe Pamant, dupa nu mai putin de noua ani petrecuti in laborator.

Ununtrium, al carui atom are 113 protoni in nucleu, este foarte instabil. Japonezii au crezut inca din 2004 ca au reusit sa creeze elementul, insa abia acum spun ca au "dovezile clare".

Pentru a sintetiza elementul 113, cercetatorii au folosit acceleratorul de particule RIKEN Nishina, pentru a ciocni un atom de zinc (30 protoni) cu unul de bismut (83 de protoni).

Business Insider scrie ca, din cauza ca Ununtrium este foarte instabil, descoperirea noului element trebuie mai intai certificata. Daca nu vor exista dubii, japonezii vor deveni prima echipa din Asia care "descopera" un element si vor stabili numele definitiv al acestuia.

Business Insider noteaza ca, din 1940 pana acum, au fost descoperite sau inventate 20 de elemente noi, inclusiv unul "de categorie grea", cu o masa atomica de 118. Niponii care au creat Ununtrium au declarat ca, in viitor, spera sa obtina elemente cu mase de peste 119.


japonezi element chimic ununtrium forma naturala 113 protoni nucleu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - IT.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1368 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013341 (s)