News Flash:

Ce aliment este adevaratul dusman al sanatatii noastre? Un om de stiinta vrea sa corecteze o eroare veche de decenii

6 Martie 2014
1454 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6667 RON (-0.0010)
USD: 4.0359 RON (+0.0018)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Ce aliment este adevaratul dusman al sanatatii noastre? Un om de stiinta vrea sa corecteze o eroare veche de decenii

Regimurile alimentare sarace in grasimi nu reduc riscul bolilor de inima si nici nu ne ajuta sa traim mai mult; nu grasimile, ci zaharul si alti carbohidrati sunt adevaratii inamici ai sanatatii noastre, spune un reputat specialist in boli cardiovasculare scrie Descopera.ro

Recomandarile actuale privind alimentatia sanatoasa sunt bazate pe date eronate din anii 1950, care au „demonizat” grasimile saturate si au pus in pericol sanatatea publica, spune James DiNicolantonio, cercetator in domeniul sanatatii cardiovasculare, din New York.

„Pentru a convinge lumea ca am gresit, avem nevoie de o campanie de sanatate publica la fel de intensa ca si cele din anii 1970 si 1980 care au demonizat grasimile saturate,” afirma el.

Intr-un articol publicat in jurnalul Open Heart, el adauga: „Nu exista nicio dovada concludenta ca o alimentatie saraca in grasimi ar avea vreun efect pozitiv asupra sanatatii. La drept vorbind, literatura de specialitate arata ca reducerea aportului de grasimi nu are niciun efect (bun sau rau).”

Contrar opiniilor medicale larg vehiculate, dr. DiNicolantonio afirma: „Teama oamenilor ca grasimile saturate maresc nivelul de colesterol este complet nefondata.”

Specialistii au crezut ca dietele sarace in grasimi ar duce la scaderea incidentei obezitatii si diabetului – dar, de fapt, e tocmai invers, spune James DiNicolantonio.

Dovezile arata ca o dieta  cu continut mic de carbohidrati – nu una saraca in grasimi – imbunateste nivelul colesterolului. Totusi, expertul considera ca alimentele procesate – precum mezelurile – ar trebui in continuare evitate.

Suedia a fost prima tara occidentala care a emis recomandari alimentare ce respingeau mitul continutului scazut de grasimi, promovand in schimb dietele cu continut redus de carbohidrati si continut mai mare de grasime.

„Studiind datele”, spune dr. DiNicolantonio, „e usor de inteles ca epidemia globala de ateroscleroza, boli cardiace, diabet, obezitate si sindrom metabolic este determinata de o alimentatie bogata in zahar si alti carbohidrati, nu in grasimi – o revelatie pe care abia incepem sa o acceptam.”

Cea mai buna dieta pentru ameliorarea si mentinerea sanatatii inimii este una saraca in carbohidrati rafinati, zahar si alimente procesate, spune el.

Totusi, nu toti specialistii in domeniu sunt de acord cu ideile specialistului american.

Prof. Tom Sanders, director al sectiei de diabet si stiinte ale nutritiei la King’s College London, considera ca dr. DiNicolantonio nu a tinut seama de dovezile stiintifice in mod echilibrat.

„Reorientarea recomandarilor alimentare, prin punerea accentului pe zahar, dar fara a atrage atentia si asupra modificarii si reducerii consumului de grasimi, nu este de niciun ajutor”, spune el.

„Raman intelepte sfaturile de a evita produsele din carne cu multa grasime, de a opta pentru produse lactate cu continut redus de grasimi, de a micsora aportul de prajituri, biscuiti si budinci, care adesea sunt bogate atat in grasimi saturate, cat si in zahar, si de a prefera  alimente ce contin grasimi nesaturate, precum nuci si alune, peste si uleiuri vegetale. Cei care nu reusesc sa traga invataminte din lectiile trecutului vor repeta, probabil, greselile predecesorilor lor.”
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

grasimile zaharul carbohidrati grasimile saturate cercetator
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - IT.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1605 (s) | 35 queries | Mysql time :0.020046 (s)