News Flash:

Cati megabytes are creierul tau?

27 Aprilie 2012
2234 Vizualizari | 0 Comentarii
Comparat cu un harddisk, creierul o capacitate de stocare impresionanta, iar viteza de operare ar lasa mult de dorit.

Relatiile tensionate dintre Coreea de Sud si Coreea de Nord au generat o discutie interesanta pe marginea capacitatii de stocare a creierului uman. Presa de stat nord-coreeana a afirat ca presedintele statului vecin, Lee Myung-bak, ar avea "mai putin de 2MB de cunostinte". Povestea i-a facut pe jurnalistii de la slate.com sa se intrebe care e capacitatea de stocare a creierului uman.

Un calcul simplist facut cei arata ca un om are, de regula, intre 10 si 100 de terabytes. Asta inseamna intre 10 000 GB si 1 milion de GB. Insa unii indivizi mai dotati de natura ar avea creiere cu o capacitate de pana la 2,5 petabytes, adica 2 500 de tera. Si, desigur, cei mai putini norocosi ar trebui sa se multumeasca cu un singur tera de spatiu, echivalentul a 1 000 de GB.

Cum a fost facut calculul? In primul rand ne gandim ca creierul unui om are cam 100 miliarde de neuroni, iar fiecare dintre acestia poate face in jur de o mie de conexiuni pentru stocarea informatiei. Inmultind cele doua numere ajungem la 100 tera. Sa estimezi cat la suta din creier este ocupat cu informatie si cat la suta e liber, e o treaba mult mai complicata decat in cazul calculatoarelor.

In ceea ce priveste frecventa la care opereaza creierul, din nou, lucrurile devin greu de estimat. Fiecare neuron are o frecventa de un kilohertz, adica e de un milion de ori mai incet decat un gigahertz, cat are un smartphone destul de bun.

Putem spune, deci, ca creierul este o masina puternica facuta din procesoare incete. De aceea calculatoarele reusesc sa se descurce mai bine decat noi atunci cand au de indeplinit sarcini specializate.


comparat harddisk creierul lee myung-bak conexiuni frecventa
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - IT.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1433 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013918 (s)