Local

Intoxicatiile cu nitrati fac ravagii in comunele judetului

Publicat: 02 iul. 2000
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Intoxicatiile cu nitrati fac ravagii in comunele judetului
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:13704;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Dintre cele 26 de fantani analizate la Focuri, doar doua contin apa buna de baut •Cota maxima admisa de nitrati in apa este de 45 mg/litru •Singura solutie – aductiune de apa potabila din zonele neafectate

Situatia privind sanatatea locuitorilor din comuna Focuri, despre care v-am relatat in numarul de ieri al ziarului nostru, a trezit reactia unora dintre specialistii Institutului de Sanatate Publica Iasi (ISP). In comuna amintita aproape toate fantanile au apa cu nitrati care influenteaza negativ starea de sanatate nu numai a copiilor, ci si a adultilor. La institutul amintit am aflat ca situatia de acolo este cunoscuta si, din pacate, nu este singulara. In numeroase localitati rurale din Moldova oamenii se confrunta cu fenomenul intoxicatiilor cu nitrati. Doctorul Marieta Vasilov, sefa sectiei de Medicina mediului si colectivitatilor, ne-a relatat ca poluarea apei din fantani cu nitrati se datoreaza in primul rand folosirii ingrasamintelor chimice si organice, a existentei wc-urilor in preajma fantanilor. Din acest punct de vedere, Moldova se afla in fruntea unei ierarhii. Cele mai multe cazuri se inregistreaza in judetele Galati, Vaslui, iar in judetul nostru in comunele Focuri, Letcani, Comarna, Belcesti, Popricani, Holboca, Costuleni. Chimista Maria Bradatan de la acelasi institut remarca faptul ca anual in judetul Iasi sunt 70 de cazuri de intoxicatii cu nitrati. „In ceea ce priveste comuna Focuri – ne spunea doamna Bradatan – personal am luat pentru analiza apa din cele mai solicitate 26 de fantani din satele Focuri si Fintinele. Vreau sa precizez ca pentru a nu exista risc, cota maxima admisa de nitrati este de 45 mg/litru. Dintre fantanile a caror apa a facut subiectul analizelor noastre, doar una avea 25,4 mg/litru si alta 43,2 mg/litru; in rest situatia este alarmanta. Sunt fantani in care apa contine intre 393 mg/litru si 825 mg/litru, deci de aproape 20 de ori mai mare decat cota maxima admisa. La Letcani, apa din toate cele 13 fantani analizate avea cel putin 100 miligrame de nitrati pe litru. „Cei mai afectati sunt nou-nascutii pana la trei luni. Intoxicatiile se produc prin consumul de apa, de ceai si prin mancarea gatita cu astfel de apa. Alimentatia naturala ii fereste pe copii de intoxicatie”.

In ultimii zece ani se observa o crestere alarmanta a intoxicatiilor cu nitrati

La randul ei, doctorul Marieta Vasilov ne-a declarat: „Este alarmant faptul ca se observa o crestere substantiala a cazurilor de intoxicari cu nitrati. Multi cetateni cred ca prin fierberea apei dispare pericolul de imbolnavire. Dimpotriva, prin fierbere, concentratia de nitrati este mai mare. Intoxicatiile, mai ales la copii (caci la adulti cronicizarea se face in timp, in final ajungandu-se la cancer), pot fi inlaturate cu succes printr-un tratament adecvat cu conditia ca parintii sa anunte medicul la primele semne de boala. Vorbind despre boala, aceasta se manifesta prin diaree, convulsii, varsaturi s.a. La randul lor, gravidele trebuie sa se fereasca de a consuma apa de acest fel intrucat vor naste copii cu greutate corporala mica”. Ar trebui ca primii care sa actioneze cu mai multa seriozitate pentru educatia sanitara a populatiei sa fie medicii. Este necesar ca acestia macar sa afiseze niste reguli de prevenire a intoxicatiilor cu nitrati. Din cate am fost informati la Institutul de Sanatate Publica, conducerea acestuia este dispusa sa ofere materiale pentru cunoasterea de catre populatie a efectelor.
In concluzie, se recomanda sa fie folosita numai apa care nu contine nitrati in cantitati mari si pentru aceasta oficialitatile locale ar putea sa instaleze placute avertizoare. Singura solutie eficienta este insa cea a realizarii instalatiilor de aductiune de apa potabila din zonele neafectate de acest fenomen. In aceasta privinta, atat Consiliul Judetean, cat si consiliile locale cu probleme de genul celor amintite ar trebui sa-si planifice realizarea unei astfel de aductiuni.
Magda OLTEANU

Adauga un comentariu