Eveniment-Social

Protest fara nici un rezultat

Publicat: 14 sept. 2000
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Protest fara nici un rezultat
9

•Ordinele contradictorii emise de Ministerul Sanatatii incing spiritele in randul sindicalistilor si-l determina pe directorul DSP sa solicite lamuriri de la minister •Prin comodarea cabinetelor din centrele medicale, aproape 350 de asistenti vor ramane fara loc de munca

Directia de Sanatate Publica a fost, ieri, scena protestelor a aproximativ 25 de asistente medicale de la Centrele Medicale „Nicolina” si „Sf. Petru si Pavel”, deoarece sunt in pericol de a ramane fara serviciu. Conform unei adrese primite recent de DSP, comodarea (luarea in primire de catre medici care incheie contracte cu CJASS) cabinetelor medicale din aceste unitati ar face ca mare parte a asistentelor sa ramana fara un loc de munca. „Daca se pune in aplicare ordinul ce prevede comodarea cabinetelor din centrele medicale, se va trece la disponibilizari in masa. Aparatul administrativ, registratorii si o parte din asistentele medicale nu vor mai avea loc de munca. De ce sa ramanem pe drumuri, acum, in pragul pensionarii?”, a precizat Silvia Nistor, lidera Sanitas de la Centrul Medical „Sf. Petru si Pavel” (fosta policlinica industriala).
Conform unei adrese semnate de secretarul de stat Irinel Popescu, directorul DSP Iasi este obligat sa respecte dispozitiile venite pe cale ierarhica si crede ca asistentele nu au motive de ingrijorare. Legea prevede ca medicii care iau cabinete in comodat sunt obligati sa preia toti angajatii si ca acestia nu pot fi concediati pana la sfarsitul anului 2000. „Daca in aceste centre nu vor fi comodate toate cabinetele (este la latitudinea fiecarui medic sa decida aceasta) ele nu vor fi desfiintate, deci nu vad de ce s-ar face disponibilizari. De asemenea, medicii specialisti, in functie de numarul pacientilor pe care-i vor avea, pot sa pastreze toate asistentele. Voi incerca sa fac asa incat toata lumea sa fie multumita”, a declarat dr. Petru Scripcariu, directorul DSP. Cu toate aceste explicatii, sindicalistii au decis declansarea unui protest. In urma discutiilor purtate cu conducerea DSP, nu s-a rezolvat nimic concret. Conducerea DSP a trimis o adresa catre Ministerul Sanatatii prin care se solicita lamuriri: „Avand in vedere ca ambele centre medicale au fost infiintate prin Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 61/2000 privind organizarea asistentei medicale de specialitate in ambulatoriu, va rugam sa ne comunicati daca cele doua adrese transmise de catre Directia Strategie, Dezvoltare si Management pot modifica un ordin emis de MS”. Cu alte cuvinte, adresa trimisa DSP impune comodarea unor cabinete dintr-un centru medical infiintat prin ordin ministerial, fapt care contrazice prevederile legale. „Daca se aplica acest ordin, 300 de oameni raman fara paine. Este o rusine ca un ordin al ministrului sanatatii (cel referitor la organizarea centrelor medicale) nu este respectat si ca vine o alta adresa care ar avea ca rezultat concedieri masive. Tot timpul, asistentii medicali au fost marginalizati si aceasta practica nu mai poate continua la nesfarsit”, a concluzionat Viorel Tanase, liderul Sanitas Iasi. Asistentele de la Centrul Medical „Sf. Petru si Pavel” vor continua protestul, sub forma grevei japoneze, pana la primirea unui raspuns din partea ministerului.

Cristian DONOSE

Adauga un comentariu